Miten toiminimiyrittäjä maksaa veronsa? – Opas toiminimen verotuksen maailmaan

 Yrittäjyys on mahtava asia ja jokainen siihen lähtevä on todella rohkea, koska menestys ei ole taattua, kun hyppää tyhjän päälle. Vaikka uutena yrittäjänä joutuu hoitamaan ja miettimään todella monia asioita, joiden avulla rahaa saa pöytään, täytyy samaan aikaan muistaa hoitaa myös verotukseen liittyvät asiat.

 

Olipa yrittäjä tai ei, täytyy erityisesti Suomessa muistaa hoitaa veroasiat viimeisen päälle kunnolla. Palkasta täytyy maksaa verot, tekipä töitä itselleen tai muille. Brite Kasinot sen sijaan tarjoavat pelaajille voittoja verovapaasti, mikäli niiden lisenssi on ETA-alueelta. Rahapelaamista ei kuitenkaan tule pitää työnä.

 

Jos olet aikeissa ryhtyä yksityiseksi elinkeinoharjoittajaksi eli toiminimiyrittäjäksi esimerkiksi jonkin taidon, harrastuksen tai intohimon pohjalta, olet saapunut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa käymme läpi lyhyesti ja ytimekkäästi toiminimen verotukseen liittyviä asioita.

 Toiminimen eli yksityisen elinkeinoharjoittajan verotus lyhyesti

 

Toiminimiyrittäjänä kannattaa pitää mielessä pääasiassa seuraavat verot: arvonlisävero ja ansiotulovero. Kuten nimikin sen kertoo, ansiotulovero tarkoittaa tuloveroa, eli sitä pitää maksaa toiminimen tuloksen mukaan.

 

Kannattaa muistaa, että liikevaihto ja tulos ovat toiminimen kanssa kaksi eri asiaa. Liikevaihdolla tarkoitetaan kaikkea sitä rahaa, paitsi arvonlisäveroa, joka toiminimen kautta laskutetaan yhdellä tilikaudella. Kun tästä vähennetään kulut eli esimerkiksi erilaiset hankinnat, tulee selville tulos.

 

Tässä esimerkki: Yrittäjä X perustaa toiminimen ja laskuttaa ensimmäisellä tilikaudella 25 000€ + ALV 24 % = 31 000€. Tästä osuudesta arvonlisävero on 6 000€, joka yrittäjällä täytyy maksaa verottajalle mukisematta.

 

Jos on kuitenkin tehnyt hankintoja tulojen hankkimista varten vaikkapa 5 000€ + ALV 24 % eli kaiken kaikkiaan 6 200€. Arvonlisäveron osuus eli 1200 euroa voidaan vähentää siitä arvonlisäverosta, joka verottajalle täytyy maksaa. Yhteensä verottajalle pitää siis lähettää 6 000 – 1 200 = 4 800€.

 

Miten sitten se tulos? Tulos selviää siitä, kun 25 000 euron liikevaihdosta otetaan kulut pois eli 5 000 euroa. Ensimmäisen tilikauden tulos on siis 20 000 euroa.

 

Koska kyseessä on tässä tapauksessa pienyrittäjä, ottaa verottaja tuloksesta vielä 5 % yrittäjävähennyksen. Se taas tarkoittaa, että veroja täytyy maksaa entistä vähemmän. Tässä esimerkissä verotettavana tuloksena on yhteensä 19 000€.

 Toiminimen tuloksen verotus käytännössä

 Kuten aiemmin mainittiin, useimmissa tapauksissa toiminimiyrittäjää koskevat ansiotulovero sekä arvonlisävero. Juurikin “useimmissa tapauksissa”, koska pääomatulona on mahdollista verottaa maksimissaan 20 % aiemman vuoden nettovarallisuudesta.

 

Ensimmäisenä vuonna nettovarallisuus lasketaan niiden tietojen perusteella, joita tilikauden päättymisen jälkeen on.

 

Mitä nettovarallisuus on? Se tarkoittaa seuraavaa: yritysoiminnan varat – velat + 30 % maksetuista palkoista. Varoihin voidaan liittää muun muassa liiketila, varasto tai vaikkapa työkoneet. Pankkitililtä löytyviä varoja ei lasketa.

 

Veroilmoituksessa toiminimiyrittäjä voi vaatia pääomatuloveron alaisen osuuden maksun laskua 0 tai 10 prosenttiin. Jos prosentin laskee nollaan, veloitetaan kaikki tulot ansiotulona.

 

Tämä on järkevää niissä tapauksissa, kun tulos ei ole kovin suuri, eikä ansiotuloja tule muualta, kuten palkkatöistä. Miksi? Koska pääomatuloissa veroaste on 30 % alle 30 000 eurossa. Ansiotuloverotus on puolestaan progressiivista, eli verojen määrä kasvaa, kun tulojen määrä nousee.

 

Etenkin uusien yrittäjien on kannattavaa maksaa kaikki ansiotuloina, koska pääomatulon verohyödyt ilmenevät vasta nettovarallisuuden ja tulojen noustessa. Kun tulot ovat pienet, pysyy progressiivinen veroprosenttikin pienempänä.

 

Milllä tavalla muut tulot vaikuttavat verotukseen?

 

Toiminimiyrittäjän verotus tapahtuu kaikkien mahdollisten pääoma- ja ansiotulojen pohjalta. Näin ollen esimerkiksi tavallisesta päivätyöstäkin saadulla palkalla on vaikutusta verotukseen.

 

Jos tienaa vaikkapa 15 000 euroa toiminimellä ja 30 000 euroa palkkatöillä, on se verottajan silmissä yksi iso könttä eli 45 000 euroa. Näin ollen toiminimellä tienatuista rahoista menee melko paljon pelkkiin veroihin.

 

Sivutoiminen yrittäjä voi käyttää verokorttia, mutta pääasiassa toiminimen tulosten verotus tapahtuu ennakkoveron muodossa. Mikä se on? Siitä lisää seuraavaksi!

 

Toiminimen ennakkoverot

 

Monesti yrittäjät valittavat siitä, että heidän tienaamistaan varoista suuri osa menee erilaisiin maksuihin, vakuutuksiin ja muihin kuluihin. Loppujen lopuksi tienatuista varoista jää hyvin pieni osuus omaan käteen. Tämä valitus on ihan aiheellinen, sillä yrittäjät maksavat enemmän veroja kuin palkansaajat.

 

Miten veroasiat sitten menevät toiminimen parissa? Maksu tapahtuu yrityksen tuloksen perusteella ennakkoveroina, mutta nimitys ennakkovero tulee siitä, että maksu todella tehdään ennakkoon.

 

Ennakkovero tarkoittaa siis nimitystä tuloverolle, joka maksetaan etukäteen.

 

Miten sen summasta voi olla varma? Ennakkoveron maksu tapahtuu arvion pohjalta.

 

Kun toiminimen perustaa, täytyy Verohallinnolle arvioida oman ensimmäisen tilikauden tulos. Tämän arvion pohjalta maksettavaksi tulee sitten tietty määrä ennakkoveroja.

 

Jälkikäteen veroasiat hoidetaan sitten kuntoon sen mukaan, millainen tulos on oikeasti ollut. Jos maksua oli liikaa, rahat saa veronpalautuksina, mutta mikäli maksoi liian vähän, joutuu maksamaan lisäennakkoa. Lisäennakon maksaminen onnistuu onneksi helposti.

 

Verovähennykset – Mitkä kulut ovat vähennyskelpoisia?

 

Toiminimen verotuksessa kannattaa ehdottomasti hyödyntää ne vähennyskelpoiset kulut, jotka liittyvät omaan yritystoimintaan. Nämä kulut tekevät tuloksesta pienemmän, jolloin myös maksettavien verojen määrä vähenee.

 

Jotta vähennyksiä on mahdollista tehdä, on jokaisesta menosta oltava tallessa kuitti, joka on myös liitetty kirjanpitoon.

 

Mitkä kaikki kulut sitten ovat vähennyskelpoisia? Tässä muutama esimerkki:

 

  • YEL-vakuutusmaksut
  • Toiminimeen liittyvät puhelinkulut ja nettimaksut
  • Erilaiset ohjelmistot ja nettisivuihin liittyvät domain- ja palvelinmaksut
  • Työkalut ja toimistotarvikkeet
  • Edustuskulut
  • Perustamiskustannukset
  • Työhuonevähennys
  • Matkakulut
  • Markkinointikulut

Comments are closed.