Mitä ottaa huomioon ennen yrityksen perustamista? – 10 tärkeää kohtaa!

Mitä ottaa huomioon ennen yrityksen perustamista? – 10 tärkeää kohtaa!

Yrittäjäksi ryhtyminen on aina massiivinen päätös, koska siinä otetaan ikään kuin hyppy tuntemattomuuteen ja epävarmuuteen.

Olipa perustettavana yrityksenä kasinot ei rekisteröitymistä, urheiluliike, kampaamo tai vaikkapa konsultointipalvelu, voi yrityksen perustaminen vaikuttaa aluksi haastavalta. Hyvällä suunnittelulla ja valmistautumisella voi kuitenkin päästä todella pitkälle.

Seuraavaksi käydäänkin läpi tärkeimmät asiat, jotka pitää ottaa huomioon yritystä perustettaessa!

Muistilista yrityksen perustamiseen

1) Yrityksen perustaminen oman idean tai vahvuuksien pohjalta

Liikeidean kehitys lähtee usein yrittäjän omasta osaamisesta tai vahvuuksista. Jos esimerkiksi on tehnyt aiemmin käsitöitä ja on ollut taitava niissä, on se suht helppo kääntää liiketoiminnaksi.

Mikäli haluaa kuitenkin lähteä suunnittelemaan liikeideaa toisesta näkökulmasta, kannattaa esimerkiksi lähteä tutkimaan ulkomailta löytyviä startup-liikeideoita. Samalla niistä voi miettiä, olisiko joku niistä mahdollista tuoda Suomeen omalla pienellä twistillä.

Kun pohtii liikeideaa, kannattaa miettiä samalla, tarjoaako kehittämäsi palvelu tai tuote jotakin uutta. Ratkaiseeko se jonkin ongelman eri tavalla kuin muut jo olemassa olevat palvelut, tuotteet tai yritykset?

Pyörää ei kuitenkaan tarvitse keksiä uudestaan!

2) Yritystä ei kannata perustaa ilman vankkaa suunnitelmaa

Olitpa sitten aikeissa ryhtyä kevytyrittäjäksi tai vaikkapa toiminimiyrittäjäksi, ei toimintaa kannata aloittaa ilman huolellista ja vankkaa liiketoimintasuunnitelmaa. Samalla, kun teet suunnitelmaa, opit samalla runsaasti esimerkiksi:

  • Kysynnästä
  • Omista vahvuuksista
  • Markkinoista
  • Kilpailusta

Yksi kätevä työkalu tässä on SWOT-analyysi, joka mahdollistaa esimerkiksi yritysten sisäisten heikkouksien ja vahvuuksien analysoimisen, sekä ulkopuolisten uhkien ja mahdollisuuksien näkemisen.

Yrityksen perustamisessa liiketoimintasuunnitelman tekeminen ei suinkaan ole pakollista, mutta sen tekeminen on hyvin suositeltavaa.

3) Yritysten kulujen selvittäminen

Olennaisessa osassa on selvittää, millaisia kuluja kyseisellä alalla toimimiseen liittyy. Kun haet rahoitusta tai etsit sijoittajia, on kulujen selvittäminen olennaisessa osassa sitä varten. Samalla pystyt laskemaan, kuinka paljon/vähän yritys minimissään tuottaa.

Kuluja selvittäessä kannattaa miettiä myös sitä, tarviiko toiminnan pyörittämiseen jonkinlaisia lisenssejä. Ja mahdollisessa tuotesuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon patentit, joista voi tulla ajankohtaisia jossakin vaiheessa.

4) Budjetin laskeminen

Kun olet selvittänyt sen, millaiset kulut yritystoimintaan liittyy ja paljonko sinulla on mahdollisuus tienata, voi seuraavaksi laskea budjetin.

Laske, kuinka paljon palvelun tai tuotteen kehitys maksaa. Ota budjettia laskiessa huomioon myös markkinointisuunnitelma, koska markkinointi ei tule ilmaiseksi.

5) Markkinointisuunnitelman teko

Markkinointisuunnitelman tekeminen on mahdollista tehdä, kun äsken mainittu budjetti on selvinnyt. Kun on laskenut, kuinka paljon itselleen ja mahdollisille työntekijöille voi maksaa palkkaa ja millaiset kulut toimintaan liittyy, voi arvioida markkinointiin jäävän rahan.

Mitä kaikkea markkinointisuunnitelmassa kannattaa ottaa huomioon? Muun muassa nämä asiat:

  • Nettisivujen suunnittelu
  • Markkinointi sosiaalisessa mediassa
  • PPC-markkinointi
  • Hakukoneoptimointi

Ja nämä ovat pelkästään muutamia digimarkkinointiin liittyviä seikkoja.

Muita markkinointikuluja ovat esimerkiksi graafikon palkkaaminen, printtimateriaalit sekä käyntikorttien suunnittelu ja julkaiseminen.

Jotta yritystä voi saada paremmin esille, kannattaa miettiä myös messuille sekä muihin ammattitapahtumiin osallistumista. Ja tottakai tässäkin täytyy ottaa kustannukset huomioon.

6) Verotuksen selvittäminen

Verotus ei ole kaikkien yritysmuotojen kanssa sama, vaan yritysmuodolla on väliä. On hyvä ymmärtää esimerkiksi alv-kannat sekä se, tarvitseeko maksaa ennakkoveroa.

Mikäli sinulla on osakeyhtiö, joudut maksamaan veroa yhtiön tuloksesta. Tämän lisäksi osakkeenomistajilla täytyy maksaa veroa osingoista, jotka maksetaan ulos.

Toiminimen verottaminen on helpompaa laskea, sillä tulot verotetaan yrittäjän henkilökohtaisina tuloina. Toiminimen veroja ei kuitenkaan makseta ihan samalla tavalla kuin perinteisillä palkansaajilla.

7) Sopivat yritysvakuutukset

Yritysvakuutuksia löytyy monenlaisia ja niin vakuutusten hinnat kuin tyypitkin vaihtelevat reilusti esimerkiksi toimialan mukaan. Jos tekee esimerkiksi kotona töitä toiminimellä, kannattaa varmistua siitä, että kotivakuutus kattaa ne vahingot ja varkaudet, jotka osuvat yrityksen kohdalle.

Vastuuvakuutus on hyvin tärkeä, koska se pitää huolen vahingoista, joista olet vastuussa lain mukaan. Se on yksi ensimmäisistä vakuutuksista, joita yrittäjällä kannattaa harkita. Tuotevakuutus puolestaan suojelee yrittäjää niiltä tilanteilta, joissa maahantuojien tuotteet aiheuttavat vahinkoa.

Tässä muutamia eri vakuutustyyppejä:

  • Omaisuusvakuutukset
  • Oikeusturvavakuutus
  • Keskeytysvakuutukset
  • Ajoneuvovakuutukset
  • Vastuuvakuutukset
  • Kiinteistövakuutukset

8) Kirjanpito

Yrityksen toimintaan liittyy olennaisesti kirjanpito, jonka joudut mitä todennäköisimmin ulkoistamaan, ellet koe osaavasi lain kiemuroita tai saanut koulutusta.

Pienyrittäjät voivat hoitaa yhdenkertaisen kirjanpitonsa helposti, mutta ulkoistamista kannattaa silti harkita. Se säästää yrittäjän aikaa, jolloin hän voi keskittyä helposti lisätienestien hankkimiseen.

Kannattaa keskittyä kaikessa rauhassa luotettavan kirjanpitäjän hankkimiseen, koska esimerkiksi hinnoissa voi olla isoja eroja.

9) Sopivan yritysmuodon valitseminen

Toisinaan sopivan yritysmuodon valinta on helppoa etenkin silloin, jos haluaa esimerkiksi jatkaa toiminimiyrittäjänä aiempia töitäsi.

Tähän on saatu kuitenkin rinnalle myös kevytyrittäjyys, vaikka se ei ihan virallisesti olekaan yritysmuoto. Vaikka se on hyvä vaihtoehto etenkin aloitteleville yrittäjille, voi se koitua kalliiksi.

Yritysmuodon valitseminen on joka tapauksessa yksi tärkeimmistä päätöksistä, kunhan vain yrityksen perustamisesta tulee ajankohtaista. Valitulla yritysmuodolla on merkitystä niin laajentumismahdollisuuden, alkupääoman kuin verotuksenkin osalta.

10) Sijoittajat yrityksen perustamisen apuna

Eivätkö omat rahat riitä toiminnan käynnistämiseen? Silloin kannattaa hyödyntää sijoittajia. Hyvän sijoittaja sinulle on sellainen, joka on toiminut pitkän aikaa samoilla markkinoilla ja on oikeasti innostunut tuotteestasi.

On hyvin tärkeää, että tulet sijoittajien kanssa toimeen, koska heillä on sanavaltaa. Sijoittajien tuesta ei kannata kieltäytyä, sillä heiltä löytyy runsaasti monipuolista kokemusta.

Ellet halua ottaa vain yksittäisiä sijoittajia mukaan, voit laskea, kuinka paljon säästöistä tai yrityslainoista voi saada kasaan. Yksi hyvä vaihtoehto on yritysmaailmassa yleistynyt joukkorahoitus, johon kuitenkin liittyy itse sijoittajan puolesta suht isoja riskejä.

Comments are closed.