Suuri osa Internetin tietoturvasta toimii melko pitkälti hyvässä uskossa. Aina kun teemme kaikenlaisia tapahtumia ja lähetämme käteistä verkkokauppaan tai muuten, teemme niin yleensä olettaen, että käsittelemämme sivusto on luotettava. Nyt tietysti suurimman osan ajasta on, eikä meillä ole mitään hätää, mutta tosiasia on kuitenkin se, että jos sivusto päättäisi käyttää tätä luottamusta meitä vastaan, heidän olisi melko helppoa tallentaa tietomme ja käyttää niitä vastaan. meille.
Toinen ongelma on, että monissa, monissa tapauksissa tärkein asia, joka suojaa kaikkia henkilökohtaisia tietojamme, ovat salasanat. Ja melko usein nuo salasanat ovat samat kaikille käyttämillemme verkkosivustoille ja palveluille. Jos jollakulla olisi pääsy esimerkiksi PayPal-salasanasi, hänen olisi hyvin helppoa tyhjentää tilisi omalle tililleen. Maailman paras tietoturvaohjelmisto ei muuta tätä tosiasiaa…
Joten tämä mielessä on todellakin melko tärkeää varmistaa, että käyttämäsi salasanat ovat turvallisia ja älykkäitä. Toisaalta sinun on kyettävä muistamaan ne verkkoprofiiliin kirjautuessasi. Mutta samalla sinun on varmistettava, että ne eivät ole asioita, joita muut ihmiset pystyvät arvaamaan tai murtamaan.
Perustapoja pitää salasanasi turvassa
Voit tehdä useita asioita pitääksesi salasanasi mahdollisimman turvassa. Yksi niistä on varmistaa, että et käytä samaa salasanaa jokaisessa sivustossa. Jos teet niin, vaarana on se, että joku murtaa yhden salasanasi ja saa välittömän pääsyn jokaiseen verkkotiliisi – ei hyvä.
Toisaalta useiden salasanojen käyttäminen aiheuttaa tietysti omat ongelmansa. Tarkemmin sanottuna, jos sinulla on paljon erilaisia salasanoja eri sivustoille, sinun on muistettava nämä salasanat aina ja käytettävä niitä riippuen siitä, millä sivustolla olet.
Ratkaisu? Käytä koodia, joka jollakin tavalla käyttää käyttämäsi verkkosivuston nimeä salasanan vaihtamiseen. Voit esimerkiksi asettaa minkä tahansa salasanan kaksi ensimmäistä kirjainta vastaamaan käyttämäsi verkkosivuston kahta viimeistä kirjainta. PayPal-salasana alkaisi tällöin “al”, kun taas Facebook-salasana alkaisi “ok”. Tällä tavalla jokainen salasana on erilainen, mutta sinun ei tarvitse muistaa niitä.
Toinen tärkeä vinkki on varmistaa, että salasanasi ovat pitkiä ja sisältävät symboleja ja numeroita. Ohjelmat, jotka on suunniteltu hakkeroimaan tilejä, toimivat “raaka voima” -strategialla, jossa he kokeilevat tuhansia salasanojen ja käyttäjätunnusten yhdistelmiä, kunnes he saavat osuman. Mitä pidempi salasanasi ja mitä enemmän merkkejä käytät, sitä epätodennäköisemmin se on jokin näistä arvatuista yhdistelmistä. Toinen nopea vinkki? Käytä myös käyttäjätunnusta, joka ei ole liian yleinen, koska se myös vähentää sen ilmaantumisen todennäköisyyttä.
Lisää edistyneitä vinkkejä
Nämä perusideat auttavat pitämään salasanasi turvallisempana verkossa, koska ne on suunniteltu vaikeammin murtaviin. Samalla sinun on kuitenkin otettava huomioon myös joitain muita mahdollisia uhkia – kuten tietokoneellesi fyysisesti kirjautuvia ihmisiä tai ohjelmia, jotka vakoilevat online-toimintaasi.
Jotta voit käsitellä edellistä, sinun on varmistettava, että käytät sekä parhaita salasanoja, jotta kukaan ei kirjautuisi sivustolle käyttämällä tallennettuja evästeitäsi. Jälkimmäisessä varmista, että olet ajan tasalla uusimman tietoturvaohjelmiston kanssa, mutta harkitse myös hiiren käyttöä salasanojen syöttämiseen epäjärjestyksessä: nämä ohjelmat voivat tallentaa näppäinpyyhkäisesi, mutta eivät hiiren liikkeitä!
Comments are closed.